Pages


glitter-graphics.com

Sunday, July 10, 2011

dari blog myR - Izzati

BAHAN MEMBUAT BUTTER CREAM
500 gm krimwell
250 gm butter
300 gm gula ising(diayak 3 x)
120 gm shortening
1 camB vanila
230 gm suger syrup

CARA MEMBUAT BUTTER CREAM;
7.sebelum membuat cream,anda hendaklah membuat suger syrup dahulu.caranya:900gm gula pasir +400 gm air +sebelah limau nipis.caranya:masakhingga mendidih,kemudian tapis.biarkan sejuk dahulu.
8.satukan krimwell,butter,gula ising,shortening dan vanila...pukul hingga kembang dan putih.kemudian masukkan suger syrup pukul lagi hingga gebu dan putih.

9.CARA MENGAISING KEK
10.kek dibelah 2.kemaskan keliling dan guntingkan kelilingnya.lapisan pertama di letak cream kemudian letak semula kek yang bhg atas tadi.sapukan sekeliling kek dengan butter cream lagi.
11.ambil sedikit cream tadi dan di letak pewarna dan gunakan nozel@ kalau nak senang masukkan dalam plastik kecil dan paipkan atas kek mengikut kretiviti masing2.MACAM DALAM GAMBAR.boleh gak beli je bunga aising or bunga biskut.
12.keliling kek boleh di taburkan coklat rice,crocuant ,kacang atau apa-apa je boleh lihat di kedai kek...
13.kek ni tak perlu di simpan dalam petiais jika nak di makan segera.tetapi jika kremwell digantikan dengan wipping cream..kena simpan dalam peti ais sebab wipping cream mudah mencair.
14.gambar yg pertama tu gambar salah satu nozel yg di gunakan utk menghias kek. gambar yg ke2 tu ada pisau pelepa utk merata kek dan sesikat berbentuk 3 segi utk menghias kek di tepi dan permukaan seblm menghias dng bunga. Tag

No comments:

Post a Comment