Diambil dari blog tiaracuppies. mintak izin C&P ye...tk
GUMPASTE / FLOWERPASTE RECIPE
500 g icing sugar
1 tbsp gum tragacanth/ arabic gum / guar gum ( 10 g )
1 ½ tbsp cold water ( 25 ml )
2 tsp gelatin powder ( 8 g )
2 tsp liquid glucose ( 10 ml )
1 tbsp shortening ( 15 g )
1 egg white
Mix the icing sugar with the gum trag, and sieve. Put in a heavy duty mixer bowl.
Sprinkle the gelatine over the water, and wait until it becomes spongy. Then double boil until it turns into liquid again. Add the glucose, stir until it turns liquid too, then add in the shortening. Continue stirring until all are melted.
Remove from heat. Pour into the icing sugar, and mix in the egg white. Beat until the paste becomes white and elastic. Remove the gumpaste, put in an airtight container and let it rest for at least 12 hours before using.
To be kept in the fridge if not using. Will last for about a year.
Resepi fondant
Gelatin powder - 17 g
1/4 cup air sejuk - 60 ml
1/2 cup liquid glucose - 125 ml
2 sudu besar shortening - 30 g
1 sudu besar glycerin - 22 g
1 kg gula icing yang telah diayak - 8 cawan
Campurkan gelatin dan air. Biar sehingga pekat. Letakkan campuran gelatin di atas double boil dan panaskan sehingga larut. Tambahkan glucose dan kacau. Masukkan shortening dan kacau. Jauhkan campuran dari api sebaik sahaja shortening hampir cair sepenuhnya. Masukkan glycerin dan biar sehingga campuran menjadi suam.
Letakkan 4 cawan gula icing ke dalam mangkuk. Tuang campuran dan gaul dengan sudu kayu. Masukkan lebihan gula icing sedikit demi sedikit sehingga ' stickiness' hilang. Uli fondant sehingga lembut dan tidak melekat pada tangan. Jika fondant terlalu lembut, tambahkan gula icing dan jika keras, tambahkan air, setitik demi setitik. Biarkan fondant berehat seketika selama 1 jam sebelum digunakan
No comments:
Post a Comment