Monday, April 4, 2011
Dari buku koleksi oleh Cik Zubaidah. Along kasi resipi ni 5 bintang sbb tekstur dan rasa yg paling best
KEK COKLAT MOIST KUKUS
Bahan bahan:
100g Serbuk Koko*
250g Gula Kastor
1 tin Susu Isian Cair*
200g Minyak Masak Sayuran*
250g Susu Pekat*
4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
150g Tepung Gandum
1 st Bic Soda
1st Baking Powder
1.Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak. 2.Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati. 3.Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus. 4.Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing. 5.Untuk ganache atas kek lihat resipi dari hana6877: resipi no. 4580 6.Untuk buttercream kat tepi, pukul 125g Butter, 125g majerin & 80g Gula ising. Bila dh sebati campur 100g coklat yg telah di cairkan. 7.Ini rupa isi kat dalam. Warna nya coklat gelap tapi ni guna flash nampak terang sikit warna nya.
untuk ganache:
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 sudu besar marjerin
masak di atas api perlahan sekejap dan biarkan sejuk sedikit. sapu diatas kek yang telah disejukkan.
Memang sedap sangat dan moist.
Labels:
kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
cantik kek pandai deco2...
ReplyDeleteboleh ye ita nak cuba resepi ni nanti...
terima kasih ita, baru nak belajar...cubalah kek ni memang moist dan sedap...
ReplyDelete