Pages


glitter-graphics.com

Sunday, September 11, 2011

KEK LAPIS DAN COKELAT

KEK LAPIS SATU MALAYSIA



Bahan2:

160z / 450g mentega (golden churn)
10 biji telur ayam
250 gula halus
350 tepung hongkong
1/2 tin kecil susu manis
1 tin kecil serikaya
1 1/2 sudu makan ovellette
1 botol/peket kecil horlicks original
100g ceri hijau
100g ceri merah
2 oz air sejuk (dari peti sejuk)
Cara2:

Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan putih

Masukkan telur satu persatu sehingga habis

Kemudian masukkan susu,serikaya,ovellette,horlicks original,tepung hongkong dan air sejuk(masukkan bahan satu persatu sambil terus pukul kelajuan perlahan)
Apabila sebati,bahagikan kepada 4 warna >i)merah,(ii)kuning,(iii)warna asal(putih) dan (iv)biru
Bakar lapisan demi lapisan warna yang pertama sehingga habis,taburkan ceri di atasnya
Kemudian barulah dilapiskan lagi dengan warna yang lain.
Ulangi langkah yang sama sehingga adunan habis dibakar



KEK LAPIS COKELAT

No comments:

Post a Comment