Gelatin powder - 1 tbsp + 3 tsp
1/4 cup cold water - 60 ml
1/2 cup liquid glucose - 125 ml
2 tbsp shortening - 30 g
1 tbsp glycerin - 22 g
1.25 kg - 9 cups
Campurkan gelatin dan air. Biar sehingga pekat. Letakkan campuran gelatin di atas double boil dan panaskan sehingga larut. Tambahkan glucose dan kacau. Masukkan shortening dan kacau. Jauhkan campuran dari api sebaik sahaja shortening hampir cair sepenuhnya. Masukkan glycerin dan biar sehingga campuran menjadi suam.
Letakkan 4 cawan gula icing ke dalam mangkuk. Tuang campuran dan gaul dengan sudu kayu. Masukkan lebihan gula icing sedikit demi sedikit sehingga ' stickiness' hilang. Uli fondant sehingga lembut dan tidak melekat pada tangan. Jika fondant terlalu lembut, tambahkan gula icing dan jika keras, tambahkan air, setitik demi setitik. Biarkan fondant berehat seketika selama 1 jam sebelum digunakan
No comments:
Post a Comment