Pages


glitter-graphics.com

Tuesday, June 14, 2011

LASAGNA

RESEPI BEEF LASAGNA
(Persiapan untuk Hidangan 4 orang).

Bahan-bahan untuk “red sauce”:

½ kg daging cincang
sausage - potong
3 biji tomato masak – dipotong dadu
1½ biji bawang besar (putih) – dipotong dadu
3 ulas bawang putih – dipotong dadu
1 tin (400 gm) cendawan butang – dipotong dadu
1 biji cili bulat hijau (“capsicum”) – dipotong dadu - kalau suka
1 tin (400 gm) tomato puree/paste/tomato sos
sedikit lada hitam
5-6 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk lasagna:

Lasagna sheets (kepingan lasagna) – 4-5 keping
- direbus terlebih dahulu hingga lembut

Cara-Cara Masak “Red Sauce”

Panaskan minyak zaitun.
Masukkan bawang besar, bawang putih yang sudah dipotong dadu. Tumis sehingga naik baunya.
Setelah naik baunya, masukkan daging cincang. Ketika daging separuh masak, masukkan sedikit lada hitam, masukkan garam. Kacau sehingga masak.
Setelah dagingnya masak, masukkan tomato dan tomato puree/paste. Kacau sehingga separuh masak. Kemudian masukkan cendawan butang dan “capsicum” tersebut. Kacau supaya sekata. Kemudian biarkan dengan api sederhana sehingga masak.
Kacau seketika & tutup api.

Selesai untuk “Red Sauce”



Cara untuk membuat Sos Putih

Bahan;

tepung - 3 sudu
marjerin - 2 sudu
susu cair - 1/2 tin
air - ikut kepekatan
1 packet cheesedale - empat segi utk makan ngan roti
sedikit lada hitam, garam

Cara;

masuk dua sudu marjerin dalam periuk. campurkan sedikit lada hitam.
bancuh tepung dengan air dan masukkan dlm periuk, kacau supaya tak berketul. campur susu cair dan air ikut kepekatan yg dikehendaki, masukkan garam ikut rasa. kemudian masukkan 4 keping cheese tadi hingga hancur dan tutup api.


Cara-Cara Siapkan dan Bakar Lasagna

Lapisan2 perlu dibuat di dalam “casserole”. Secara asasnya, boleh dibuat mengikut selera masing2, tetapi yang penting di atas & bawah kepingan lasagna (lasagna sheets) perlu ada “red sauce” supaya lasagna nya cukup masak/kembang, serta Lapisan paling bawah perlulah diletakkan “red sauce”. Lapisan di atas, perlulah keju parut.

lapisan pertama, red sauce, kedua kepingan lasagna, ketiga red sauce dan keempat sos putih. ulang hingga habis. lapis atas sekali mestilan sos putih. kalau ade lebih cheese tabut diatas. bakar dengan oven 170 celcius selama lebih kurang 35 minit.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment