Pages


glitter-graphics.com

Saturday, August 20, 2011

TART NENAS GEBU

TART NENAS
dari blog Dapurku Sayang - mintak izin C and P, tk

Bahan-bahan :

600 gm tepung gandum
160 gm gula ising
300 gm marjerin (dyg guna cap Puteri perisa mentega vanilla)
140 gm mentega
2 biji kuning telur gred A
1 sk esen vanila
3 sudu besar tepung susu
Jem nanas secukupnya
kuning telur + setitik pewarna kuning (utk sapuan)
Cara-cara :

Pukul mentega dan marjerin bersama gula hingga kembang.
Masukkan kuning telur satu demi satu sambil dikacau. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi.
Masukkan tepung dan tepung susu. Kacau hingga sebati.
Tekapkan atau bentukkan adunan mengikut citarasa masing2. Letakkan inti nanas di tengah2nya dan gulung atau tutup kemas.
Susunkan doh tadi di atas dulang pembakar (griskan dgn sedikit mentega) dan sapukan kuning telur pd permukaan doh tadi.
Bakar selama 20-25 minit atau sehingga keemasan pd suhu 160C.
***jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung

Read more: http://dayangjack.blogspot.com/2009/09/tat-nanas.html#ixzz1WlhvlTPS
Under Creative Commons License: Attribution

Tuesday, August 16, 2011

BISKUT SNOW ALMOND

SNOW ALMOND
Sumber :KAK HANA

Bahan-bahan

250g butter
90g gula halus - leh kurangkan

50g badam kisar @ serbuk badam
50g tepung ubi
25g coffeemate
25g nestum - kisar

1sk esen coffee
1 biji telur
tepung gandum secukupnya
Utk saduran

Chocolate masakan>>double boiler

Nestum @ breadcrumbs




Cara-cara

Pukul butter dan juga gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen kopi dan pukul lagi hingga berkrim.

Masukkan badam kisar, tepung ubi, nestum dan coffeemate. Gaul menggunakan spatula.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli sehingga tidak melekat di tangan atau boleh di terap.
Bentukkan ikut suka samada terap menggunakan cutter, bentuk kiub atau bulat2kan.
Bakar suhu 170-180 selama 15min atau hingga keperangan. Sejukkan atas redai.
Cairkan coklat masakan secara double boiler. Celupkan kukis tadi. Kemudian golek2kan ke dalam nestum@breadcrumbs. Jika buat bulat2 bleh masukkan ke dalam paper cup yg comel2.
Simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT MAZOLA

dari vanilaessen.blogspot.com - mintak izin C and P

Bahan

280gm kacang tanah
250gm tepung gandum
115gm gula pasir
sedikit garam
Minyak Jagung Mazola secukupnya
Kuning telur untuk menyapu permukaan atas biskut.

- Kacang di goreng tanpa minyak, buang kulitnya dan kisar halus.
-Gula pasir di kisar halus
-Campurkan Kacang, Tepung, gula dan garam- gaul sebati
-Masukkan minyak sedikit-sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut.
bentukkan ikut sukahati kita, sapukan kuning telur di atas biskut dan bakar 160C hingga
masak

DEATH BY CHOCOLATE CAKE

Resipi aku kopipes jer dari Myresipi...


Bahan-bahan ( loyang 9" )
•2 cwn gula (kisar)
•2 cwn tepung (ayak)
•3 biji telur grade A
•1 cwn koko powder
•1 cwn susu cair
•1 cwn minyak(sy gune butter cair)
•1 cwn air panas didih
•1 tsp soda bikarbonat
•1 tsp baking powder
•1 tsp esen vanila
•**utk ganache**
•2 cwn whipping cream
•500g cooking chocolate
•1/8 cwn golden syrup
•##utk whipped cream
•1 cwn non dairy whipping cream
Cara-cara
1.tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
2.pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
3.masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
4.masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
5.last skali masukkan air panas..kacau sebati
6.bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
7.**utk ganache**
8.dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
9.bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
10.tambahkan golden syrup
11.ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
12.##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
13.kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
14.ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit

KEK BUAH KUKUS

Kek Buah Kukus

Bahan2


1 biji butter /250 g*
2 cawan gula pasir*
2 cawan air*
1 mangkuk membukit buah campur*


4 biji telur gred A/ saya guna 5 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanila
4 cawan tepung
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1 sk cream of tartar/dlm btk serbuk


Cara

1.Bahan bertanda * rebus selama 30 minit dgn api sederhana. Pastikan menjadi sederhana likat tutup api....Biarkan sejuk.

2.Panaskan pengukus

3.Kemudian masukan telur sebiji demi sebiji dan kacau.Masukkan esen vanila. Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder, soda bikarbonat dan cream of tartar sedikit demi sedikit dalam adunan. Kacau rata.


4.Masukkan ke dlm bekas yg telah diletak kertas dan telah di lenser.

5. Kukus dgn api perlahan selama 4 jam/ saya kukus 3 jam je

6. Angkat penutup dan lap dgn kain setiap 20 minit atau lapik dgn kain pada penutup.


KEK LAPIS STRAWBERRY PRUNE


Sumber: Majalah Seri Dewi dan KELUARGA edisi Semarak Lebaran/September 2011
Ubah suai sikit kut kesesuaian..cara mengadun pun dah diubahsuai..

Bahan:

14 biji telur gred A
6 biji putih telur
200gm gula(resipi asal 250gm)
200gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1 camca makan ovalette
1 camca teh vanila
450gm butter(suhu bilik)
5 camca besar susu pekat manis
3 camca besar horlick
pewarna merah dan pes strawberry
20gm buah prune tanpa biji.- lenyek sedikit dan gunting kecil-kecil

Cara:
Masukkan semua bahan ke dalam mixer kecuali pewarna dan prune. pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang. Bahagikan kepada 2 bahagian sama rata.
Satu bahagian diwarnakan dengan warna merah dan pes strawberry manakala satu bahagian dibiarkan dengan warna asal.
Bakar warna asal 2 lapisan diikuti dengan 2 lapisan strawberry , kemudian susun buah prune. ulang sehingga selesai..




KEK LAPIS PRUNE


Ingredients
(A)
250g butter (i used golden churn)
80g condense milk
1 tsp mix spice
1/2 tsp vanilla powder (i added vanilla extract too)
80g golden syrup

(B)
15 egg yolk
3 egg white
120g castor sugar
80g superfine or HK flour
1 tbsp ovallete
20 ml cold water

(C)
a few drop of yellow colouring
150g pitted prunes (i used 250g hehhe)
Melted butter


9. Remove from oven and press cake layer to remove excess air. Brush layer with melted butter and spread another portion of batter over the cooked layer, tilt pan to level batter and arrange flattened prunes onto batter. Grill for 5 minutes or until golden.
10. Alternate step 8 and 9 until batter is finished.
11. Bake last layer using upper and lower heat for a further 10mins .. (use aluminium foil to cover the top so as to prevent the top fm turning to dark)


Method
1.Greased a 8x8x3 pan.. preheat oven 180C
2. Whisk A on high speed for abt 7mins or till thick and creamy.. put it aside
3. In another bowl.. Whisk B on medium speed for 10mins or till thick and fluffy
4. Add butter mixture (A) into egg mixture (B) and continue to whisk till well blended
5. Add in yellow colouring
6. Separate batter into 10 portions... abt 90g each layer
7. Spread a portion of batter evenly into pan
8. Tilt pan left and right to level batter or use back of ur spoon. Grill for 5 minutes or until golden.


Resepi : babe
Originate: CMG
Asal : Wendy Kor